Duurzaam

DUURZAAMHEID IN DE BOUW
De materiaalkeus wordt zorgvuldig afgestemd op het beperken van de aantasting van de aarde. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke bronnen (zon en wind) en kringloopsystemen (water) die de ecologie in stadsmilieu bevorderen. In project Draaiboomhof kan er naar gestreefd worden zoveel mogelijk ventilatielucht te betrekken uit de gemeenschappelijke tuin, die als groene long kan functioneren.
Dankzij het gebruik van puur natuurlijke materialen is het mogelijk om zeer duurzame woningen te creëren met ademende wanden die vocht- en warmte-regulerend werken. Dit bevordert een constant binnenklimaat zonder al te grote schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur. De materiaalkeuze en elementen keuze houdt waar mogelijk rekening met cradle-to-cradle principes. 
Doel is uitputting van grondstoffen te minimaliseren.

natuurlijke ventilatie en lage temperatuurverwarming
   Door natuurlijke ventilatie en het gebruik van comfortabele wand- en vloer- verwarmingssystemen met stralingswarmte wordt onnodige luchtcirculatie in de leefruimtes voorkomen en het transport en ophoping van stofdeeltjes geminimaliseerd. Ramen kunnen geopend worden zonder de balans in het ventilatiesysteem te verstoren.

energie principe volgens trias energetica
   De buitenschil van de woningen wordt in de eerste plaats uitstekend geïsoleerd, gemiddeld minstens 50% beter dan huidig Bouwbesluit. Vervolgens wordt zo goed mogelijk gebruikt gemaakt van passieve (zonne) energie en daglicht. En ten slotte wordt de beperkte hoeveelheid energie die nog nodig is zo gunstig mogelijk opgewekt. Daarbij staan verschillende opties open voor individuele dan wel collectieve oplossingen.

vegetatiedak 
   Een vegetatiedak dempt buitengeluiden en isoleert; in de zomer blijft het daaronder koel en in de winter warm. De begroeiing op het dak neemt regenwater op, filtert er het stof uit lucht en water, en houdt dit daarna vast als toevoeging voor de voedingsbodem van de plantjes. Een gevarieerd begroeid vegetatiedak kan een rijk biotoop opleveren voor vogels in de stad en verbetert de belevingskwaliteit van de buitenruimte.

waterkringloop
   Dankzij toepassing van vegetatiedaken wordt de piekbelasting bij heftige regen vertraagd en gedempt doorgegeven. Dit maakt het haalbaarder om al het regenwater, ook in de stadse omgeving, terug te geven aan de bodem. Onderzocht zal worden of het ook haalbaar is een deel van het grijze water en het regenwater te recyclen voor toiletspoeling en al het ter plaatse gezuiverd afvalwater aan de bodem van de gemeenschappelijke tuin terug te geven.




VAN DUURZAAM ONTWERP NAAR DUURZAAM BEHEER
Om het proces van begeleiding bij ontwerp, bouw en later ook het beheer van de woningen te ondersteunen, wordt gebruik gemaakt van 3D schetsprogramma Sketchup PRO en werkwijze 
Binnen dit programma worden alle aspecten van de bouw opgeslagen en beschikbaar gesteld aan alle belanghebbenden in het proces: Bewoners, ontwerpers constructeurs, stedenbouwkundigen, interieur/tuin-Architecten,.. .
Met BIM wordt het bijvoorbeeld mogelijk gewenste bouwelementen en constructie-gegevens     (energie-bronnen, houtskeletbouw, toevoeging van dakkapel etc.) vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken en de consequenties door te berekenen. (financieel, bouwtechnisch, lichttoetreding, levensduur van materialen, toetsing randvoorwaarden… )
Uiteindelijk zal dit er voor zorgen
 • dat alle betrokkenen bij de bouw weloverwogen beslissingen kunnen maken,
 • dat deze beslissingen transparant inzichtelijk zijn voor alle partners,
 • dat faalkosten en miscommunicatie vermeden kunnen worden.

Gedurende de hele levenscyclus van de woningen blijven de data beschikbaar om effectief beheer van de gebouwen mogelijk te maken.

Share by: